Antwerpen Orange Blog Orange Spots Uncategorized

5 leukste wijken van Antwerpen

Pontonbrug persreis-1

Als Vlaanderen expert vragen vrienden mij vaak wat ze beslist niet mogen missen als ze een bezoek brengen aan Antwerpen. ‘Waar kan ik goed shoppen?’ en ‘wat zijn de leuke wijken?’ behoren tot de meest gestelde vragen. Voordat ik er erg in heb begin ik vol enthousiamse te vertellen over de parels van Antwerpen: van de mooiste musea tot de hipste winkels, lekkerste adresjes en meest bijzondere wijken waar toeristen niet zo snel komen. Antwerpen verveelt nooit en al kom je er vaak, je raakt maar niet uitgekeken.

Je bent vast al eens door de bekende winkelstraat Meir gelopen, door de straten rond Antwerpen centraal gestruind en je ogen uitgekeken op de Grote Markt met haar prachtige panden. Maar Antwerpen biedt zoveel meer dan dat! Ik deel graag mijn favoriete wijken waar je als toerist niet zo gauw komt.

Het Eilandje

Een van de leukste plekken van Antwerpen is het Eilandje, niet alleen omdat het aan mijn thuisbasis doet denken – de havenstad Rotterdam. Deze voormalige, karaktervolle havenbuurt in het noorden van Antwerpen heeft een rijke geschiedenis en is de laatste jaren omgetoverd tot een bruisende stadswijk aan het water. Je vindt er tegen het decor van dokken, havenkranen, bruggen, boten, jachten en historistische pakhuizen veel leuke restaurants, cafés en terrasjes in de zomer. Als blikvanger vind je er het in 2011 verrezen Museum aan de Stroom (MAS) met prachtig panoramisch uitzicht op de wijk, de Schelde en het centrum.

Hotspots
Felixpakhuis, een voormalig magazijn met archief en mooi restaurant. Godefriduskaai 30
MAS met wisselende tentoonstellingen en panoramisch uitzicht vanaf het dakterras (gratis toegankelijk).
– Espressobar Broer Bretel voor lekker koffie en een goede ambiance.
– Food: verse visschotels bij Lovefish, de voortreffelijke handgemaakte gehaktballen van Balls & Glory en uitzonderlijk dineren in restaurant Lux.

Antwerpen Het Eilandje - MAS

web-Willemdok_13

IMAG0048

IMAG0053

Delicatessen shoppen in De Wilde Zee

Loop je vanuit Antwerpen centraal rechtstreeks richting de Meir het historisch centrum in, dan heb je een grote kans dat je de gezellige winkelstraatjes van De Wilde Zee misloopt. En dat zou reuze zonde zijn. In tegenstelling tot de Meir bieden de winkels in de Korte Gasthuisstraat, de Lombardenvest, Groendalstraat, Wiegstraat en de Schrijnwerkerstraat een veel verfijnder aanbod. Vooral wat delicatessen betreft! Koop heerlijke pralines bij Confisserie Burie, proef de lekkerste wafels van Antwerpen bij Désiré de Lille en neem een zakje Antwerpse handjes van Philip’s Biscuits mee naar huis.

– Philip’s Biscuits: koekjes en de beroemde Antwerpse handjes, Korte Gasthuisstraat 39
-Confiserie Burie: verfijnde pralines en een prachtig versierde etalage, Korte Gasthuisstraat 41
-Bakkerij Goossens: kleinste en meest authentieke bakkerij van Antwerpen, proef  het roggenbrood met rozijnen (roggeverdoemmeke), Korte Gasthuisstraat 31
– Désiré de Lille: heerlijke wafels bij een kopje thee of koffie, Schrijnwerkersstraat 14

Tip
In de buurt: bezoek het Rubenshuis, de voormalige woning van Rubens met enkele prachtige werken en bijzondere binnentuin.
Tentoonstelling Rubens Privé – 26 maart t/m 28 juni 2015

Antwerpen-69
Binnenhof Rubenshuis, Wapper 9-11

Antwerpen-17

delicatessenantwerpen.jpg


Modewijk in Antwerpen

Als je in Antwerpen bent kan je er niet omheen: shopping & mode! Je vindt er een waaier aan winkels van de grote bekende merken maar ook concept stores, boetiekjes en designer shops. Ik zou zeggen, sla de grote merken over en ga voor iets unieks wat je in Nederland niet kunt verkrijgen. Om te slagen moet je beslist naar de modewijk, die zich in en rond de Nationalestraat bevindt. Volg daarna de zijstraten richting Lombardenvest, de Kammenstraat (alternatief kledingaanbod), Steenhouwersvest en voor vintage kleding en accessoires moet je in de Kloosterstraat zijn. Om je ervaring compleet te maken duik je het Modemuseum in die wisselende tentoonstellingen heeft.

Modemuseum: Nationalestraat 28, Antwerpen Website: www.momu.be Maison Anna Heylen Voor Antwerpse mode van een lokale ontwerpster bezoek je Maison Anna Heylen op de Lombardenstraat 16. De winkel is prachtig en aan de wand hangt een serie handgemaakte poppen (circa 30cm) die op maat gemaakte kleding van de ontwerpster dragen. Markt van Morgen: een aantal keer per jaar kun je op dit trendy marktje in de Kloosterstraat voor creatief design, accessoires en mode-items shoppen.
Eerstvolgende edities 2015: 12 april, 10 mei, 14 juni.

ModeNatie © Antwerp Tourism & Convention

Markt van Morgen_01 © Antwerpen_Toerisme_&_Congres_fotograaf_Jan_Crab
Markt van Morgen


Het trendy Zuid

Voor de wijk ‘t Zuid kan je een hele dag uittrekken zonder in het historische centrum van Antwerpen te zijn geweest. Deze wijk staat bekend als trendy met een jong publiek, hippe winkels, goede restaurants en topmusea. ’t Zuid is de artistieke hart van Antwerpen en heeft mijn hart compleet veroverd!
Musea: Fotomuseum met wisselende tentoonstellingen voor fotografieliefhebbers
Lunchen bij:
– Coffee & Vinyl (platenzaak en koffiebar in één), Volkstraat 45
– Wasbar (een wasserette waar je ook kunt lunchen en aperitieven), Graaf Van Egmontstraat 5
– Shop je gek bij YOUR (concept store), Kloosterstraat 90
– Bezoek Fiskebar voor heerlijke visgerechten omgeven door een trendy interieur.


Architectuur in Zurenborg

Als je wat extra tijd te vertoeven hebt in Antwerpen en je houdt van mooie architectuur, maak dan een mooie wandeling door de Zurenborgwijk en bewonder de fraaie burgerresidenties. De Cogels-Osylei (1881–1914) is met haar verscheidenheid aan bouwstijlen een hoogtepunt! Nergens in Europa vind je zo’n verscheidenheid aan bouwstijlen in één buurt: art-nouveau, jugendstil, diverse neo-stijlen van neo-gotisch tot neo-byzantijns… Zurenborg is sinds 1984 beschermd als stadsgezicht en de meeste panden staan als monument geregistreerd.

Tip: niet ver van de De Cogels-Osylei kun je uitstekend een terrasje pakken op de Dageraadplaats.

Cogels_Osylei_02 © Antwerpen_Toerisme_&_Congres_fotograaf_Dave_Van_Laere

Wat zijn jouw favoriete wijken en plekjes in Antwerpen?

Beelden: (c) Orange Spots,  Toerisme Vlaanderen, Antwerpen Toerisme & Congres, (c) www.milo-profi.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *