Verliefd op Vietnam en haar koffie

Vietnam3

Gastblog Anne-Jitske

‘Ik kan echt niet meer zonder!’ zeggen velen of men kruipt juist ineen met opgetrokken neus en lippen waarbij de afkeer van hun gezicht is af te lezen. Je houdt ervan of veracht het. Ik ben eigenlijk nog niemand tegengekomen die zich in het midden van dit spectrum begeeft. De sterke koffie die je tong streelt met de smaak van cacao moet je liggen. Het ligt ook aan de manier waarop je het zet. Zelf zet ik het op de authentieke manier met een traditioneel Vietnamees koffiefiltertje waardoor er wat drab in je kopje achterblijft. Echter, dit fenomeen verdwijnt als je het met een filterkoffieapparaat zet.

Na mijn reis door Vietnam begon mijn queeste naar het vinden van Vietnamese koffie in Nederland. Na maanden van speuren, vond ik via een Vietnamees restaurant een pakje koffie bij een Toko, maar dat was het. Verrekte lastig, vond ik het. Dan moest ik het zelf maar gaan aanbieden. En daarom heeft mijn twee maanden lange reis door Vietnam geresulteerd in het ontstaan van CaffeeNam.nl. Niet alleen ben ik verliefd geworden op het land, ook op de Vietnamese koffie. En al staat Vietnam op nummer twee op de wereldranglijst wat export van koffie betreft, deze koffie met cacao-achtige smaak is in Nederland nog maar op weinig plaatsen te verkrijgen. Daar wilde ik wat aan doen. En om die reden bied ik de koffie online aan, zodat deze nu landelijk te verkrijgen is voor alle Vietnamese koffieliefhebbers.
 

DaLat- Crazy House2

House in DaLat

Vietnam

Met haar langgerekte figuur en gevarieerd landschap, is de diversiteit in vegetatie in bijna geen enkel land zo groot: van de jungle van de Mekong Delta tot de rode, gele en witte duinen van Mui Ne tot het hooggebergte van DaLat en Sapa. De mensen zijn er vriendelijk, de cultuur totaal anders dan de Westerse. Voor mij reden te meer om mijn backpack te pakken en rond te trekken door dit prachtige land met haar intense geschiedenis. Wat heb ik prachtige mensen ontmoet, indrukwekkende oorlogsbeelden gezien, uitbundige of juist ingetogen natuur omarmt en kostbare – of soms juist heel vervelende – herinneringen gekweekt in dit bijzondere land. Ik vond mijn reis magisch en draag Vietnam nog tot op de dag van vandaag een warm hart toe.

Eerlijke handel

Met idealisme dat me met de paplepel is ingegoten, heb ik eerlijke handel en verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. De koffie van Trung Nguyen – het bekendste Vietnamese koffiemerk – is UTZ-gecertificeerd en de (gemalen) espressobonen die ik aanbied zijn Fair Trade. Om mijn bijdrage aan eerlijke handel te complementeren bied ik diverse Fair Trade producten aan. Sjaals, beeldjes, armbanden, kookboeken, fluitjes; diverse artikelen van Fair Trade makelaardij passeren de revue op mijn webshop. Met deze boodschap hoop ik eerlijke handel te stimuleren.

Want hoewel het beter gaat met Vietnam, blijft het een ontwikkelingsland en is er nog veel armoede. Met name in de Mekong Delta in het zuiden van het land zijn de inwoners erg arm en wonen vaak in houten hutjes aan de waterkant. Diverse stammen, zoals de Hmong in Sapa, hebben het niet breed en moeten rond zien te komen van het toerisme – al liet mijn gids mij weten dat ze het geld weer spenderen aan rijstwijn. Of dat waarheid betracht terzijde gelaten, kom ik met mijn geweten niet in het reine door alleen maar te profiteren van dit exportproduct. Want zeg nou zelf: als je zo intens kunt genieten van een kopje koffie, dan wil je dat ook met een gerust hart kunnen doen en je steentje een klein beetje bijdragen aan een betere wereld.

www.caffeenam.nl

Vietnamesekoffie.jpg

 

Quote:

“Met de keuze van mijn assortiment wil ik eerlijke handel stimuleren”

Recept voor een authentiek kopje Vietnamese koffie:

 1. Giet een beetje gecondenseerde melk in een mok of glas.
 2. Pak uw Vietnamese koffiefilter en haal het middelste (afschroefbare) gedeelte eruit.
 3. Schep naar eigen smaak Vietnamese koffie in uw koffiefilter en plaats het middelste (afschroefbare) gedeelte weer in het filter.
 4. Plaats het filter boven op uw mok of glas en giet er water op (voor sterke koffie giet u minder water in het filter. Let wel op dat u niet teveel water in de filter giet).
 5. Als uw filter uitgedruppeld is, is uw koffie klaar. U hoeft alleen nog maar de gecondenseerde melk door uw koffie te roeren.

De koffie is zowel warm als koud te drinken. Voeg voor koude koffie een aantal ijsklontjes toe.


Anne-Jitske is eigenaar mag CaffeeNam.nl (webshop Vietnamese koffie) en Wereld van Culturen.nl (journalistiek blog met passie voor wereldculturen). Ook is zij met veel enthousiasme Coördinator van het Wereldwijzer Online Reismagazine.

 

Tags: , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (3)

 • dung

  |

  beste,

  Ik start met mijn zus binnenkort in België een Aziatisch winkeltje, voornamelijk Vietnamese producten. We zullen er ook een koffiebar starten met Vietnamese Trung Nguyen koffie. Ik ben momenteel een goede leverancier aan het zoeken (beperkte afname, want we zijn maar een klein winkeltje). Heeft u tips? Ik zag dat u een webshop heeft geopend in nederland, maar die staat niet meer online.

  Hopelijk kan u mij verder helpen.

  Alvast bedankt,
  Dung

  Reply

  • Natalie Siereveld

   |

   Goedemorgen Dung,
   Wat leuk dat u een winkel gaat starten met producten uit Azie.
   Ik verwijs u graag door naar Anne-Jitske van Daalen-Kuiper, zij is degene die het blog heeft geschreven en de webshop runt.
   https://www.wereldvanculturen.nl/contact/
   Veel succes! Natalie Siereveld

   Reply

 • Jessica

  |

  Beste Dung,

  Trung Nguyen koffie is ook te koop bij Nguyen Oriental Foods, groothandel in Aziatische producten. Tevens bieden zij een zeer uitgebreid assortiment Vietnamese producten.

  Reply

Leave a comment