Orange Blog

Brussel en haar Art Nouveau parels

art nouveau Brussel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In oktober 2013 staat Brussel volop in het teken van Art Nouveau en Art Deco tijdens een schitterende Biënnale. Gedurende vier weekenden loop je de mooiste panden van Brussel binnen. Professionele gidsen onthullen de geschiedenis van diverse privéwoningen van architecten als Victor Horta en Paul Hankar, een oude bioscoopzaal, een zwembad en andere interessante gebouwen. Een vrij unieke gelegenheid om Brussels art nouveau erfgoed te bewonderen, zowel het exterieur als het interieur. En dat laatste is minstens zo interessant, want je ziet ook prachtige designmeubels, kunstwerken, lampen, servies en decoratie. Zoals Barcelona Gaudí ademt, ademt Brussel art nouveau en dat mag de wereld weten!

Biënnale Art Nouveau & Art Déco in Brussel

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de art-nouveaustijl toen ik een setje onderleggers kocht van Mucha (Tsjechische art nouveau kunstenaar). Ik was op slag verliefd op de designs, het kleurgebruik en de sierlijke vrouwelijke silhouetten. In Brussel stuitte ik weer op deze stijl, maar eerder binnen de disciplines architectuur en interieurontwerp. Ik had nooit gedacht dat de Art Nouveau zijn oorsprong had in Brussel (rond 1890) en dat er zoveel panden zijn die in deze stijl zijn gebouwd.

Zo blij als een kind was ik toen ik hoorde dat ik enkele huizen mocht bezichtigen als preview op de Biënnale. Zo bezocht ik Huis Tassel, een schitterend pand ontworpen door Victor Horta en Henry Van de Velde samen (heel bijzonder want de heren konden niet goed door een deur). Het mooie aan het interieur vond ik de organische en sierlijke vormen en de zichtbare ijzeren structuren in het huis. Van de trapleuning tot aan de lampen en plafonds, alles was tot in het detail uitgedacht. De kleuren van de wanden in het huis liepen over van donker naar licht, alsof het huis naar de zon toe groeide. Nog meer weelderigheid trof ik aan in Herenhuis Solvay dat Victor Horta voor een beroemde en rijke industrieel bouwde. Je kunt duidelijk aan het interieur zien dat de opdrachtgever een oneindig budget kreeg om dit paleisje te ontwerpen en in te richten.

Huis Tassel (links) en Huis Solvay (rechts)  © 2013 Victor Horta/Droits SOFAM – Belgique      

Huis Tassel - BrusselHuis Solvay - Brussel Victor Horta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tentoonstelling Henry Van de Velde

Als je van toegepaste kunsten houdt zoals interieurdesign, lampen, meubels, etcetera, kan ik je de tentoonstelling van ‘Henry Van de Velde – Passie – Functie – Schoonheid’ in het Jubelparkmuseum aanraden. De tentoonstelling sluit perfect aan aan het programma van de Biënnale. Henry kwam 150 jaar geleden ter wereld en dat wordt gevierd met een retrospectieve: een chronologisch overzicht van het leven en werk van Van de Velde. Ik bezocht de tentoonstelling en was erg onder de indruk van het meubilair dat hij ontwierp, maar ook van de lampen, zilverwerk en juwelen die hij maakte. Als je de zaal binnen komt vergaap je je aan alle mooie objecten. Het mogen dan wel gebruiksvoorwerpen zijn, het zijn één voor één kunstwerkjes die in dit museum extra tot hun recht komen. 

Henry Van de Velde Henry Van de Velde 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tentoonstelling van Henry Van de Velde kun je elk moment bezoeken, maar voor de Biënnale en bezoek aan de panden moet je vooraf reserveren.   

© Henry van de Velde – SABAM Belgium 2013

 

Praktische informatie Biënnale Art Nouveau & Art Déco
Reserveringen:
Via de website: www.voiretdirebruxelles.be. Website Biënnale: www.biennale-art-nouveau.be

Tentoonstelling Henry Van de Velde – Passie – Functie – Schoonheid
Jubelparkmuseum – Jubelpark 10, 1000 Brussel T: +32 (0) 2 741 72 97
Website: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/henry-van-de-velde

1 thought on “Brussel en haar Art Nouveau parels”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *