Orange Blog

Charmant Parijs

Parijs Eiffeltoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn eerste kennismaking met Parijs was niet wat je zou verwachten. Misschien was het vanwege mijn leeftijd (8 jaar) en het feit dat ik vlak ervoor de tijd van mijn leven in Euro Disneyland had gehad. Als je als kind en ultieme Disney fan nou eenmaal Mickey Mouse en Pluto ontmoet valt alles wat je daarna meemaakt in het niet. Afijn, het was de bedoeling om met het gezin enkele highlights van Parijs te zien vanuit de auto, misschien ook ergens uit te stappen, maar voordat we het wisten zaten we midden in een dramatische file op de Champs-Élysées. Parijs zien, vergeet het maar. Gelukkig heb ik het in de 3e klas van de middelbare school goedgemaakt (ik werd op slag verliefd op de stad), in 2008 met mijn date (mijn huidige man) en onlangs met mijn moeder, die na al die jaren eindelijk de stad heeft kunnen bezoeken.

LouvreMusée du Louvre
Het stond al jaren op mijn verlanglijstje, een bezoek brengen aan het fameuze Louvre. In juli 2013 stond ik dan eindelijk voor het groteske gebouw, samen met mijn moeder, mij afvragend hoe lang we wel niet in de rij zouden moeten staan. Het viel gelukkig mee wat vooral te maken had met de goede ‘crowd management’ van het personeel. En daar stond ik dan, met een kaartje in mijn hand, midden in een immense hal vol ingangen en roltrappen die elk naar talloze verdiepingen met verschillende exposities leiden. Mocht je ooit naar het Louvre gaan, bereid je goed voor, plan je tijd in en ga vooral gericht naar een tentoonstelling die je interesseert. Je zult werkelijk versteld staan van de collecties die ze hebben!
Wat ik erg leuk vond tijdens de wandeling door het museum (we hadden zeker wel 15 km afgelegd) was het horen van de reacties van mijn moeder. Veel schilderijen en met name de beelden in de zalen met Griekse Oudheden had zij in haar jonge jaren, toen ze in Peru woonde, in boeken gezien. Ze had nooit gedacht de kunstwerken ooit in het echt te zien. Voor haar leek dat toen iets onmogelijks, en nu kon ze bij wijze van spreken aanraken.

Boottocht op de Seine
Iets wat je absoluut moet doen is een bootochtje op de Seine. Overdag in het zonnetje op het dek klinkt erg aantrekkelijk, maar ik moet zeggen dat de stad ‘s avonds veel meer tot haar recht komt. Bij zonsondergang heb je een prachtige lucht die boven de kanalen hangt en wanneer het donker wordt achtervolgt de meterslange populaire Eiffeltoren je overal naartoe. Ook al heb je de toren al duizendmaal gezien, je blijft er foto’s van maken en je wilt hem op alle mogelijke manieren in beeld brengen. Zomer’s als je met de boot langs de kades vaart zie je hordes studenten en mensen die genieten van een drankje en soms zelf een eigen feestje aan het bouwen zijn. Elke keer dat je onder een brug door gaat, zie je een ander type mensen aan het water staan genieten; de ene keer een groep jongeren, dan weer artistieke lokale Parijzenaren, om vervolgens een op een  Zuid-Amerikaans feestje te stuiten waar salsa wordt gedanst en live muziek wordt gespeeld. Je zou zou uit je boot willen stappen en in de menigte willen verdwalen…

Fotoimpressies boottocht op de Seine:

Brug in Parijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Varend op de Seine onder een brug. De beweging in deze foto geeft een leuk effect.

Muurschilderingen Parijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Muurschilderingen langs de Seine en stelletje op de kade.

Parijs-25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Zicht op de Eiffeltoren vanuit een bootcruise.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *