Orange Blog

Een smaakvolle proeverij aan de Schelde: Antwerpen Proeft!

Toen ik hoorde dat het culinair festival Antwerpen Proeft weer zou plaatsvinden op een toplocatie aan het water, moest ik er geen twee keer over nadenken. Ik sprak met vrienden af om op een zondag in mei op culinaire ontdekking te gaan. We namen de bus vanaf het station in Antwerpen die ons op ’t Eilandje afzette. De zon scheen volop, de sfeer was goed en we kregen een lekker biertje bij onze entreekaart. We proostten en nipten aan een Duvel terwijl wij ondertussen onze ogen uitkeken bij het zien van de ‘menukaart’. Het was lastig kiezen tussen al die culinaire topgerechtjes van de deelnemende (Antwerpse) chefs en restaurants.

Lekker proeven
Op een culinair festival als Antwerpen Proeft vind ik het leuk om gerechten en ingrediënten te proeven die ik thuis niet zo snel klaarmaak. Zo was er een ‘streetfood truck’ van Duck & More waar je kon kiezen tussen kroketjes van eend met honing en mosterdmayonaise of een proeverij van eend. Ik koos voor het laatste. Eend is namelijk een vogel die ik niet vaak op mijn bord heb. Ik genoot van een prachtig versierd bordje met daarop eendenbout, brusschetta met eendenmousse en een eendenspiesje met gekarameliseerde paprika. Het zag er verrukkelijk uit en zo smaakte het ook. Heel fijn is dat er op de menukaart bij elk gerecht een wijn- en biersuggestie vermeld staat. Zo kan je perfect aan foodpairing doen!

Duck & More Antwerpen Proeft

Onze consumptiebonnen waren nog lang niet op dus we bestelden een zomers biertje. Aan de kade met zicht op de Schelde was het genieten. Even bijkomen en de smaken op ons in laten werken. Onze glazen waren algauw leeg en werd het dus tijd om een nieuw gerecht uit te proberen. Alles op de kaart was aantrekkelijk en elk van ons maakte een persoonlijke keuze. Zo koos ik voor een Afrikaans getint gerecht van het Antwerpse restaurant Marcel: Lamsmerguez met gekonfijte paprika, romige romesco en een toastje met tapenade. Het was wederom smullen!

Het dessert is mij nog het meeste bijgebleven, namelijk de chocolade makaron van patissier Joost Arijs! Wat een smaaksensatie! Een zalige makaron van chocolade met grof zeezout, crémeux van citrus (lekker zuur), crumble van cacao en sinaasappel, chocolademousse en passievrucht ijs. Ik kon het niet laten de chefs een compliment te geven.

 

Joost Arijs chocolatier Antwerpen Proeft
Het team van Joost Arijs, topchocolatier!

Antwerpen Proeft header

Volgend jaar ben ik er zeker weer bij op Antwerpen Proeft en plan dan meteen een extra nachtje Antwerpen in!

Meer info: www.antwerpenproeft.be
Informatie Antwerpen en evenementen: www.visitantwerp.be

Het festival vindt mogelijk plaats in de eerste week van mei 2017. Houd de website in de gaten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *