Orange Blog

Barcelona gastblog door Rob

Barcelonagastblog
Foto rechtsboven: Rob

Gastblog – Barcelona

De afgelopen jaren kreeg ik rond dezelfde periode in mei een bericht binnen van Rob uit Rotterdam, of mijn tante misschien een kamer beschikbaar heeft in haar pension in Barcelona? Rob reist zo goed als elk jaar naar deze stad en verblijft dan het liefst in het appartement van mijn tante, die er drie kamers in hartje centrum verhuurt. Hij komt er niet enkel om de wedstrijden van FC Barcelona te zien, maar ook vanwege de relaxte sfeer die in de stad heerst, de mooie architectuur, het heerlijke eten, de zon en de gastvrijheid. Bij elk bezoek aan Barcelona ontdekt hij weer mooie wijken, restaurants en andere leuke adresjes. Dat bracht mij op het idee om Rob te vragen naar zijn persoonlijke tips en deze met ons te delen.


Behalve het bezoeken van de toeristische highlights zoals de mooie architectonische bouwwerken van Antoni Gaudí – de Sagrada Familia, Park Guëll en Casa Mila en Casa Batló – , de pronkboulevard La Rambla en rondstruinen door de Gotische wijk (Barri Gòtic), denkt Rob dat je onderstaande plekken zeker niet mag missen wanneer je op citytrip bent in Barcelona, een prachtige stad aan zee.

Highlightsbcn.jpg

1) Bezoek het Hospital de Sant Pau van architect Domenech i Montaner

Zeer de moeite waard en onlangs heropend na jarenlange reconstructie: Hospital de Sant Pau, op loopafstand van de kathedraal Sagrada Familia dus goed te combineren!
Domenech i Montaner, een Catalaans-Spaans architect staat dan wel enigszins in de schaduw van Gaudí, maar staat met twee topwerken zeer terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: het Hospital de Sant Pau en het Palau de la Musica Catalana in de wijk Ribera. Domenech i Montaner zou ondergewaardeerd zijn ten opzichte van Gaudí vanwege een puur marketingtechnische reden: zijn naam is minder gemakkelijk uit te spreken en te onthouden (minder “catchy”) dan die van zijn concurrent-collega en tijdgenoot Antoni Gaudí, die ironisch genoeg in 1926 in het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau overleden is. Ook is zijn mooie Palau de la Musica niet bepaald gunstig gelegen; het gebouw staat in een klein steegje waardoor zijn schoonheid niet tot zijn recht komt en mensen hieraan voorbij lopen. Erg jammer want het is een parel van een gebouw én op slechts 500 meter van pension Fontanella!

Tijdens een bezoek aan het Hospital de Sant Pau (het grootste Art Nouveau complex ter wereld) leer je meer over de architect Domenech i Montaner en zijn werk, het ontwerp en historie van het gebouw en je kunt genieten van het prachtige interieur en kunstwerken in het gebouw. Ook zijn er tijdelijke exposities te zien.

Zie hoe indrukwekkend & imposant het Hospital de Sant Pau wel niet is via deze link of informeer jezelf verder op de officiële website: http://www.santpaubarcelona.org/en/visits

In het Palau de la Musica worden rondleidingen georganiseerd maar je kunt er ook een zeer gevarieerd aanbod van muziekconcerten bijwonen. Meer info: http://www.palaumusica.cat/en

domenech.jpg

2) Placa de Sant Felip de Neri
De eerste keer dat Rob al rondstruinend door de gotische wijk op dit historische plein stuitte, was hij nog niet bekend met het verhaal achter dit plein. Hij merkte wel op dat er een speciale, mysterieuze maar erg serene sfeer hing. Het maakte indruk op hem zonder dat hij wist waarom. Nadat hij het verhaal achter deze plek las vielen de puzzelstukjes in elkaar: Van 1936 tot 1939 was de Spaanse Burgeroorlog in het land en kwam uiteindelijk dictator Franco aan de macht. Vele bombardementen hebben delen van Barcelona stad verwoest en zo viel er ook op 30 januari 1938 een granaatbom op Plaça de Sant Felip Neri. Er vielen 42 doden waaronder het merendeel kinderen. Op dit plein bevond zich namelijk een schooltje. Brandende kinderen renden de kerk in en werden levend verbrand. Een heftig “koude rillingen” verhaal.

Placa de Sant Felip de Neri

3) Jamon de Bellota, overheerlijke ham!
Deze delicatesse mag je niet missen als je in Barcelona bent, niet goedkoop maar boterzacht en smeuïg op de tong! Dit streekproduct uit Zuid Spanje is gemaakt van scharrelvarkentjes, bij voorkeur tegen de berg op scharrelend en gevoerd met gras, gerst en tarwe maar vooral met eikeltjes! En dat proef je, de smeuïge smaak is specifiek te danken aan die eikeltjes (eikel= bellota in het spaans) gevolgd door een meerjarig drogings- en rijpingsproces. Rob’s vakanties in BCN zijn niet compleet zonder paar keer van deze verrukkelijke ham te hebben geproefd in combinatie met een sideplate ‘pa amb tomàquet’ (brood met tomaat). Bon profit!

4) Relax tip: “Genieten van het strand zonder zand tussen je tenen”
* Lounge lunch bij ‘Carpe Diem Lounge Club’ aan de Port Olympic. Hier geniet je van een heerlijke club sandwich en exotische cocktail onderuitgezakt tussen een berg loungekussens. Heerlijk ontspannen naar de diversiteit aan mensen kijken die voorbij flaneren…
* Iets verderop, precies tussen Platja de la Nova Icaria en Platja Bogatell: neem plaats op de gratis stenen ligstoelen die hard lijken, maar super comfortabel blijken te zijn als je eenmaal zit! Geniet met een tijdschrift in je hand of muziekje op je iPod van het uitzicht over zee & strand of de vele sportieve Barcelonezen die joggend of skatend over de boulevard passeren en profiteren van de gratis Outdoor-Gym ter plaatse.

5) Overige eet en drink tips
* Snoep jezelf een ongeluk bij banketbakkerij Pasteleria Mauri aan de Calle Provenca 241. Rob heeft een keer zijn hele lunch samengesteld uit de vele delicatessen omdat hij niet kon kiezen welke lekkernij aan te schaffen
* Genieten van tapas en Catalaanse wijn bij La Vinateria Del Call aan de Sant Domenec del Call 9. In 2013 bezocht hij dit adresje, waar hij toevallig tegenaan liep, voor het eerst. Hij komt er zeker dit jaar terug om hun specialiteiten weer te proeven!
* Ontsnap aan de drukte en mensenmassa’s in het centrum van Barcelona door een klein stukje de Ramblas af te dalen, naar rechts de wijk Raval in en verderop weer rechts onder een poortje door. Je belandt op een heerlijk rustgevend pleintje waar je tussen artistieke lokale bevolking op het terras van Kasparo (Placa Vicenc Martorell, 4) kunt genieten van een lekker kopje koffie of wijntje. Vraag eventueel aan de barman of hij een “Pastel de zanahoria” heeft en met beetje geluk zal hij zal je verbaasd aankijken maar daarna vol trots een stukje verrukkelijk verse taart voor je neerzetten.

6) Heerlijk ontbijten bij El Mos
“El Mos” zit vlakbij het appartement van mijn tante. Rob wil dit bakkerijtje zeker vermelden, niet enkel omdat het dichtbij het pension ligt (aan overkant van de straat Fontanella, steegje door en dan klein stukje naar rechts). Hier serveren ze namelijk uitstekende kwaliteit ontbijt voor zowel de zoete als hartige liefhebber. Bovendien is het personeel er uitermate vriendelijk. Adres: Carrer Comtal 12

7) Een goede afsluiting van een Barcelona citytrip volgens Rob
Rob geeft als tip mee om je weekendtrip of vakantie in Barcelona af te sluiten met een bezoekje aan de Montjuic via de Teleferico del Puerto de Barcelona (niet te verwarren met de Teleferic de Montjuic vanaf metro Parallel!). Het uitzicht van de kabelwagon is echt magnifiek volgens Rob. Je kunt vanuit de wagon alle bezienswaardigheden waar je bent geweest (denk aan de Sagrada Familia) nog eens herbeleven maar dan vanuit een ander perspectief: hoog in de lucht. Doe dit tochtje niet aan het begin van je vakantie, dan heeft dat een minder leuk effect gezien dan de herkenning van bezochte gebouwen nog ontbreekt. Voordeel: prachtig uitzicht over de stad, echt onovertroffen! Nadeel: niet goedkoop en lange wachtrijen als je niet goed plant, ga dus bijvoorbeeld in de ochtend direct bij opening van de Teleferico om 11.00 uur (vóór 11:00 uur gesloten).

Aanvullende tip: kies in de kabelwagon een strategisch plekje bij het instappen, ga bij een OPEN raampje staan. Je kunt dan de mooiste foto’s nemen zonder hinderlijke raamschittering.

Website: http://www.telefericodebarcelona.com/en en het startpunt ligt aan de hoek van de wijk Barceloneta.

Telerifico
Uitzicht vanaf de Telerifico

Rob wil je tenslotte enthousiast maken voor Barcelona met dit prachtige filmpje, enjoy!

Heb je zelf ook tips voor Barcelona? Deel ze net als Rob via deze blog en wordt gastblogger voor Barcelona. Stuur een mailtje met je idee voor een blog en je gegevens naar natalie@orangespots.nl.

Voor meer Barcelona tips klik je door naar mijn Barcelona pagina en voor foto’s ga je naar mijn Flickr pagina.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *